CELOVÉ HŘÍBKY 25g - SOLENÉ
Houbu, známou jako truffle, je běžný název pro jedlou plodnici několika druhů ascomycetických mykorhizních hub, která se objevuje v více či méně kulovitém tvaru. Houbu může produkovat několik truffle. Některé druhy mají jen málo chuti, zatímco jiné jsou od starověku zvlášť ceněny a vyhledávány. Truffle, ať už vyrostly spontánně nebo pocházejí z zemědělské produkce, jsou velmi žádané gurmány. Černá truffle, nebo truffle z Périgordu, latinsky Tuber melanosporum, se nachází pouze v vápenatých půdách v hloubce 1 až 15 cm u kořenů takzvaných truffierových stromů (dubů, lískových ořechů, lip, habrů...). Vyvíjí se na jaře a roste od miaoût, aby dosáhla zralosti o několik měsíců později. Poté je sbírána (říká se, že je „cavée“) obvykle pomocí truffle psa, prasete nebo mušek.